czwartek, 28 listopada 2013

Herbata z cytryną szkodliwa?


Dzisiaj o herbacie, na początek kolczyki:




Czy mieszanka świeżo zaparzonej herbaty z cytryną może zaszkodzić?
. Herbata w swoim składzie ma aluminium. Jest ono dla nas nieszkodliwe, ponieważ występuje w postaci trudno przyswajalnej. Podczas zaparzania herbaty metal w niewielkich tylko ilościach przechodzi do naparu, pozostała część kumuluje się w fusach.
Sprawa komplikuje się, kiedy do gorącej herbaty w czasie zaparzania dodamy sok z cytryny. Aluminium z herbaty po dodaniu kwasu tworzy już przyswajalny cytrynian glinu, który może być bardzo szkodliwy dla organizmu. Odkłada się w tkankach, m. in. w mózgu, pzypuszcza się, że może przyczyniać się do powstania Alzheimera (badania na ten temat są kontynuowane).
Jest tylko jeden warunek, aby taka reakcja miała miejsce – w naczyniu z herbatą muszą pozostać fusy. Tylko w tym wypadku kwas z cytryny może wypłukać aluminium. Po usunięciu fusów nic nam nie grozi.
Skąd glin w herbacie?
Herbata rośnie na glebach bogatych w aluminium, kumulując ją w swoich liściach (szczególnie dużo jest go w młodych liściach). Zdolność do gromadzenia tego metalu zależna jest m.in. od gatunku herbaty – jedne przyswajają go łatwiej inne trudniej.
Pić, czy nie pić?

Jeśli więc lubisz wypić herbatę z cytryną, nie musisz z niej rezygnować. Pamiętaj jednak, aby dodawać cytrynę do naparu bez fusów i dopiero wtedy, kiedy ta wystygnie. Jeśli nie zależy ci na witaminie C, a tylko na smaku napoju, nie musisz czekać na zmniejszenie temperatury naparu.
źródło onet.zdrowie


Od siebie dodam że:
Herbatę parzymy 2-3 minuty, po czym wyjmujemy fusy, lub odcedzamy, aby nie gorzkniała i nie wydzielały się z fusów oksydanty szkodliwe dla zdrowia.
Czarna herbata i kawa odwadniają, trzeba to uzupełniać. 
Wypijając 1 szkl. kawy, lub herbaty należy wypić 2 szkl. wody !!!

                        pozdrawiam serdecznie Gosia :)

3 komentarze:

  1. Kolczyki świetnie wyglądają. :)
    Nie wiedziałam, że herbata odwadnia. Teraz nie dziwię się czemu pomimo kilku wypitych szklanek ciągle chce mi się pić. :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, kiedyś słyszałam o tej cytrynie i od tej pory własnie tak ją dodaję, że czekam chwilę po zaparzeniu, ale nie miałam przekonania, że to faktycznie coś daje - dobrze wiedzieć, że jednak coś w tym jest :)

    OdpowiedzUsuń