Dzisiaj o herbacie, na początek kolczyki:
Czy mieszanka świeżo zaparzonej herbaty z cytryną może
zaszkodzić?
. Herbata w swoim składzie ma aluminium. Jest ono dla nas
nieszkodliwe, ponieważ występuje w postaci trudno przyswajalnej. Podczas
zaparzania herbaty metal w niewielkich tylko ilościach przechodzi do naparu,
pozostała część kumuluje się w fusach.
Sprawa komplikuje się, kiedy do gorącej herbaty w
czasie zaparzania dodamy sok z cytryny. Aluminium z herbaty po dodaniu kwasu
tworzy już przyswajalny cytrynian glinu, który może być bardzo szkodliwy dla
organizmu. Odkłada się w tkankach, m. in. w mózgu, pzypuszcza się, że może
przyczyniać się do powstania Alzheimera (badania na ten temat są kontynuowane).
Jest
tylko jeden warunek, aby taka reakcja miała miejsce – w naczyniu z herbatą
muszą pozostać fusy. Tylko w tym wypadku kwas z cytryny może wypłukać
aluminium. Po usunięciu fusów nic nam nie grozi.
Skąd glin w herbacie?
Herbata
rośnie na glebach bogatych w aluminium, kumulując ją w swoich liściach
(szczególnie dużo jest go w młodych liściach). Zdolność do gromadzenia tego
metalu zależna jest m.in. od gatunku herbaty – jedne przyswajają go łatwiej
inne trudniej.
Pić, czy nie pić?
Jeśli więc lubisz wypić herbatę z
cytryną, nie musisz z niej rezygnować. Pamiętaj jednak, aby dodawać cytrynę do
naparu bez fusów i dopiero wtedy, kiedy ta wystygnie. Jeśli nie zależy ci na
witaminie C, a tylko na smaku napoju, nie musisz czekać na zmniejszenie
temperatury naparu.
źródło onet.zdrowie
Od siebie dodam że:
Herbatę parzymy 2-3 minuty, po czym wyjmujemy fusy, lub odcedzamy, aby nie gorzkniała i nie wydzielały się z fusów oksydanty szkodliwe dla zdrowia.
Czarna herbata i kawa odwadniają, trzeba to uzupełniać.
Wypijając 1 szkl. kawy, lub herbaty należy wypić 2 szkl. wody !!!
pozdrawiam serdecznie Gosia :)
Cudne są te kolczyki!!
OdpowiedzUsuńKolczyki świetnie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że herbata odwadnia. Teraz nie dziwię się czemu pomimo kilku wypitych szklanek ciągle chce mi się pić. :O
Ooo, kiedyś słyszałam o tej cytrynie i od tej pory własnie tak ją dodaję, że czekam chwilę po zaparzeniu, ale nie miałam przekonania, że to faktycznie coś daje - dobrze wiedzieć, że jednak coś w tym jest :)
OdpowiedzUsuń